Älska din kattlåda

Gör din katt sina behov överallt förut om i kattlådan?

Hos Ever Clean så brinner vi för att skapa den bästa kattsanden. Under årens lopp så har vi också lärt oss ett och annat om katterna som använder den…

En tredjedel av alla katter kommer att ha problem med att gå på toaletten under sin livstid.

Vad, var och hur många?

En tredjedel av alla katter kommer att ha problem med att gå på toaletten under sin livstid. Vi vet att det är väldigt viktigt att göra att hemmamiljön känns trygg, är konsekvent och lugn för dem. Är du inte säker på hur du skapar en perfekt hemmamiljö för din katt –där de kan känna sig säkra och bekväma med att gå på toa? Så här tar du hand om din katt.

Bestäm först vilken sorts kattsand du vill använda, och var sedan konsekvent –försök att inte byta typ av eller doft på kattsanden innan de är bekväma med att använda kattlådan.

Se till att du har tillräckligt med kattsand i lådan. En katts instinkt är att gräva ner sitt avfall, och katter föredrar att gräva i djup lera vilket också hjälper till att bilda hårda klumpar.

Det är också viktigt att ha tillräckligt med kattlådor, speciellt i ett hushåll med flera katter, då du bör ha en kattlåda per katt. Placera deras kattlådor på olika platser i huset där din katt kan få lite avskildhet och känna sig trygg och inte vara nära mat eller där de leker.

För kattungar så är deras mammor de bästa lärarna.

Katter under utbildning

Kattlådeträning kan vara lite svårt, men med tålamod så förstår de flesta katterna snart hur det fungerar.

För kattungar så är deras mammor de bästa lärarna. Kattungar bör spendera tolvveckor med sina mammor, vilket är tillräckligt länge för att de ska lära sig en del om livet –inklusive hur man använder en kattlåda.

När du får hem dem så bör du placera dem i kattlådan så snart de har ätit och när de precis har vaknat. Det är då som de oftast behöver gå på toaletten. När de väl gör det så ska du ge dem mycket beröm (ju mer desto bättre!) och med tiden så kommer de att koppla samman att gå på kattlådan med din positiva förstärkning.

För katter så gör bestraffning mer skada än nytta.

Inget trams

Det är helt naturligt att katter orsakar olyckor då och då –men samma råd gäller oavsett om de fortfarande är stojiga kattungar eller om de är äldre katter som har ett litet ögonblick.

Om det bara är en olycka så rekommenderar vi att man ignorerar det dåliga och berömmer det goda. Städa upp röran med en bit hushållspapper och lägg det i deras kattlåda för att visa din katt vart det ska vara någonstans. För katter så gör bestraffning mer skada än nytta –det är bättre att berömma dem nästa gång som de gör rätt.

Om din katt har bestämt sig att den hellre använder dina soffkuddar istället för sin kattlåda så kan lite prevention vara det bästa botemedlet. Du kan stänga ute dem från rummet eller använda något avskräckande så som aluminiumfolie för att täcka området (de tycker inte om hur det känns på deras tassar). Med tid och tålamod så kommer de så småningom att inse att kattlådan är det bästa stället trots allt!

Det är viktigt att veta att vissa vanliga hälsoproblem kan var anledningen till att en katt inte använder sin kattlåda. Ta med dem till veterinären om du inte är helt säker.

Våra Produkter

Fler Artiklar