Katters hemliga språk

Visste du att din katt pratar med dig?

Det kan vara svårt att förstå katter. Ena sekunden så älskar de dig. Och nästa så är de i sin egen lilla värld. Det är som att de har ett hemligt språk!

Sanningen är att de faktiskt har det.

Du kan lära dig att förstå katternas hemliga språk –och njuta av en bättre och mer givande relation med din kattvän. Allt du behöver göra är att ge dem rätt mängd kärlek och uppmärksamhet och sedan följa dessa enkla råd…

Forskare har räknat att katter kan göra 16 olika ljud.

Lyssna på din katt

Katter gör massor av olika ljud under dagen – faktum är att forskare har räknat att katter gör så många som 16 olika ljud. När man dessutom räknar med alla ljud som alla enskilda katter gör (precis som vi människor har olika dialekter), så finns det ännu fler olika ljud.

Alla vet hur det låter när en katt spinner -det mjuka, nöjda ljudet som en katt gör för att visa oss att de är nöjda. Om din katt låter dig sätta ditt finger under hakan på den så kan du känna de behagliga vibrationerna från dess spinnande, även om det är väldigt tyst.

När det gäller det klassiska “jamande” ljudet så är det troligt att din katt försöker vara bestämd och vill ha din uppmärksamhet. Du kanske inte vet om det men faktum är att vuxna katter endast använder det ljudet när de kommunicerar med människor –de ger ifrån sig andra ljud när de interagerar med andra katter. De kommer antagligen att fortsätta tills de har fått sin vilja igenom!

Katter kan också göra andra ljud när de hälsar på människor och andra katter eller när de är rädda (till exempel när de stöter på en grannes katt som de ser som en rival). Prova att spela in några olika ljud på din mobil och lyssna på dem för att förstå de olika ljuden som avslöjar din katts beteende.

Katter har ett väldigt viktigt sätt att kommunicera på som vi inte har –deras svans!

Titta på din katt
De kan inte läsa eller skriva men de kan läsa av våra känslor och vårt kroppsspråk. Till exempel så är det mer sannolikt att de spinner när de ser oss med ett leende på läpparna och det är mer troligt att de kommunicerar med oss med sitt egna kroppsspråk.

Även om deras ansikten inte är lika uttrycksfulla som våra så har katter ett viktigt sätt att kommunicera som vi inte har –deras svans! Om du inte har en sorts katt utan svans, som till exempel en manx, så är det ett av de bästa sätten att få reda på vad de tänker.

Om du ser att din katt är på väg mot dig med svansen upp i luften och om den samtidigt rör sig lätt fram och tillbaka så är den väldigt glad att se dig. Om änden av svansen är lite böjd så betyder det att de är glada men att de inte är riktigt säkra på vad du känner för dem –så ge dem lite bekräftelse!

Märker du att svansen rör sig ryckigt eller att katten slår med svansen? Det är möjligt att du irriterar din katt –till exempel genom att inte ge den mat tillräckligt snabbt (en katt kan inte trycka nosen mot dig hur länge som helst innan den tappar tålamodet).

Slutligen är det viktigt att vara försiktig om de rör svansen snabbt fram och tillbaka, från sida till sida. Din katt kan försöka säga till dig att den inte vet hur den ska bete sig. Om du håller på att klappa den är det möjligt att den vill ha lite utrymme. Visa lite förståelse genom att backa lite och se hur de reagerar.

Allt som krävs är att man är konsekvent –ropa på dem och ge dem en godis när de kommer nära.

Prata med din katt

Självklart så räcker det inte bara med att lyssna på katten, du måste prata med din katt också. Varför inte börja med att träna din katt att komma när du ropar på den?

Allt som krävs är att man är konsekvent –ropa på den och ge den en godis när de kommer nära. Om den inte kommer hela vägen fram direkt så säger du helt enkelt dess namn och ger den en godis om den tar ett steg emot dig. Öka sedan avståndet gradvis tills den kommer hela vägen fram när du ropar på den.

Det finns mycket att lära sig om hur våra katter kommunicerar med oss.

Det finns mycket att lära sig om hur våra katter kommunicerar med oss. Vi hoppas att de här tipsen har hjälpt dig att lära dig lite mer om den fascinerande världen av kattpsykologi.

Våra Produkter

Fler Artiklar