Anta vår kattutmaning!

Hur många av dessa fakta om katter kan du?

Katter är fascinerande. Det är ett faktum! Vi ville ge dig en utmaning –och ta reda på vem som är mästaren av kattfakta. Fortsätt att läsa och ge dig själv en klapp på ryggen för varje fakta som du redan kan…

Katter hör ungefär dubbelt så bra som oss människor.

Supersinnen

Katter ligger i topp tre när det gäller hörsel för alla djur i världen, och de har bäst hörsel av alla köttätare. De kan höra toner som är ungefär dubbelt så höga som vi människor kan höra –så höga som 50000 Hz.

Katter kan svänga runt sina öron så att de kan lokalisera ljud med laserlik precision. Från två meters avstånd så kan de skilja på två identiska ljud som bara är en handbredd ifrån varandra. Och på ett avstånd på 20 meter bort (ungefär samma längd som en tennisplan), kan de skilja på ljud som är40 cm ifrån varandra.

De har faktiskt 32 muskler i deras öron. Det är bara några färre än vi människor har i hela vårt ansikte. Det är för att katter inte bara använder sina öron för att lyssna men också som en del av sitt kroppsspråk.

Katter har så känsliga nerver i sina tassar att de kan upptäcka en mus som rör sig under marken. De kan också känna av vibrationer med tre till sex morrhår som de har på sina framben ovanför trampdynorna.

Katter gräver ner sitt avfall för att skydda sig mot rovdjur.

Rengöringsmaskiner

Varför gräver katter ner sitt avfall efter att ha uträttat sina behov? Det kan vara för att de först tämjdes i Egypten runt år 2000 före Kristus –idag så är därför en katts första instinkt att gräva ner sitt avfall i sandjord.

Katter gräver ner sitt avfall av flera anledningar så som att skydda sig mot rovdjur eller från andra katter när de inte vill utmana den som är dominant i gruppen.

Den äldsta katten i världen levde i otroliga 38 år och 3 dagar!

Allt om katter

Den minsta katten i världen är den rostfläckiga katten – de väger bara 1 kg och får plats i din handflata. De bor i djungelni Sri Lanka –och tyvärr är de inga bra husdjur.

Den äldsta katten i världen levde i otroliga 38 år och 3 dagar! Hon hette Creme Puff och bodde i Texas i USA från 1967 till 2005.

En tabby som hette McCavity gick en gång otroliga 500 miles på bara 3 veckor. Hans ägare flyttade från Skottland till Cornwall men McCavitys instinkt för vart hemma är var så stark att han sprang hela vägen hem själv.

En sorts vildkatt som lever i östra Turkiet, turkisk van, är inte en av de katter som ogillar vatten. De simmar i sjöar för att komma undan den intensiva värmen och har till och med fångat fisk medan de tar ett dopp!

Vissa har trott att katter kan förutsäga vilket väder det ska bli.

Tro och vidskepelse

Det är inte bara tama katter som får hårbollar –i Afrika har hårbollar från lejon använts som beskyddande amuletter. Dessa traditionella magiska föremål sades ge dess bärare ett lejons styrka och kraft.

I Frankrike trodde vissa människor att deras katter kunde förutsäga vädret. När det ska bli blåsigt så börjar katten kanske gnugga sin nos eller klösa kuddar. En tass bakom örat när den putsar pälsen betydde att det skulle börja regna.

En del människor trodde att katter kunde bota vårtor. Allt den drabbade personen var tvungen att göra var att gnida svansen från en sköldpaddskatt på vårtan under maj månad. Vi rekommenderar inte att du provar det!

Glöm inte bort att utmana dina vänner för att se hur mycket de kan!

Hur gick det för dig? Även om du redan kände till många av dessa fakta om katter så hoppas vi att du har lärt dig något nytt också. Glöm inte bort att utmana dina vänner för att se hur mycket de kan!

Våra Produkter

Fler Artiklar