Låt oss snacka om kattsand

Vår kompletta guide till kattsand i alla dess former

Det finns många olika sorters kattsand, och oavsett om det är till din första eller till din femte katt så kan det vara svårt att välja. Skulle det då inte vara praktiskt om någon kunde samla all information på ett och samma ställe? Eller hur? Vi är glada att du håller med! Nu kör vi…

I våra tester så var bentonitlera den absolut bästa klumpbildande kattsanden.

Massa kattsand

I stort sett finns det tre olika sorters kattsand i affärerna –trä-och pappersbaserad, kristallbaserad och lerbaserad som finns i klumpbildande och icke-klumpbildande varianter.

Trä-och pappersbaserad kattsand är vanligtvis billigare och framställs från träd och om den anskaffas ansvarsfullt så kan de vara hållbara alternativ. Många erbjuder nedspolbara alternativ (vi rekommenderar dock att man är något försiktig med dem då nedspolning av kattavfall kan leda till att man sprider toxoplasmos vilket är skadligt för marint liv). Vanligtvis är den här sortens kattsand inte klumpbildande vilket betyder att du behöver byta ut hela lådan så snart den blir smutsig då den inte hanterar odörer speciellt bra.

Kattsand med kristaller är gjord av en absorberande kemikalie som kan vara rätt så dyr. Konsistensen är oftast krispig under tassen så det är kanske inte det mest bekväma för din katt (vissa vägrar helt att kliva på kristallkattsand över huvud taget).

Det sista alternativet är lerkattsand. Det finns icke-klumpbildande varianter till salu (där du behöver byta ut den smutsiga kattsanden åtminstone varje vecka) men vi rekommenderar klumpbildande lera –mer specifikt, högkvalitativ bentonitlera.

Bentonitlera är ett naturligt material som kommer från jorden och har en mjuk konsistens -vilket känns mer naturligt för katten för då kan de gräva ner och gömma sitt avfall. Väldigt effektiv på att låsa in vätska och är enkel att använda på grund av att du enkelt kan ta bort hårda klumpar vilket i sin tur sparar pengar eftersom du inte behöver byta ut hela kattlådan varje gång. Lerkattsand kan inte spolas ner, så släng bara den använda kattsanden i hushållssoporna. I våra tester så var bentonitlera den absolut bästa klumpbildande kattsanden -det är därför vi använder den i alla Ever Clean-produkter.

Klumpbildande kattsand absorberar fukt.

Vad är “klumpbildning”?

Nästan all kattsand har beskrivningen “klumpbildande” eller “icke-klumpbildande”. Men vad betyder det egentligen?

Enkelt uttryckt så absorberar klumpbildande kattsand vätska och fukt efter att din katt har använt kattlådan och, med kattsand från Ever Clean, formas hårda skivor. Dessa klumpar plockas ut och slängs i papperskorgen. Vår kattsand gör att du kan lämna kvar kattsand som inte är smutsig i kattlådan och bara fylla på det som behövs med ny kattsand. Det är enkelt, hygieniskt och utmärkt för att kontrollera odörer.

Icke-klumpbildande kattsand är å andra sidan inte lika effektivt. De använder absorberande material som suger upp vätskan, men vätskan fortsätter att sprida sig i lådan. Det gör att det ibland blir en röra i botten på lådan och så måste du byta ut all kattsand så snart den är använd –vilket kan göra att det blir ett rätt så dyrt alternativ i längden.

Vi på Ever Clean tycker att klumpbildande kattsand är bäst för både dig och din katt.

Det finns ingen universell lösning när det gäller kattsand.

Alla katter är olika

Har du någonsin träffat två katter som är precis likadana? Varje katt har sin egen underbara personlighet, med små egenheter som gör dem till vem de är. Det är därför det inte finns någon universell lösning när det gäller kattsand.

Du kanske har en liten kattunge vars små tassar har en tendens att ta med sig kattsand ut ur kattlådan. Din katt kanske är känslig mot lukter och skulle föredra oparfymerad kattsand som fortfarande är lika effektiv mot att bekämpa odörer, eller så kanske du behöver extra odörbekämpare för kattlådor som används mycket.

Ta en titt på vårt utbud av kattsand för att hitta den som är rätt för dig och din katt –och hjälp dem att trivas i ditt hem.

Våra Produkter

Fler Artiklar